iPhone 6 – Nu e perfect, dar e cel mai bun [REVIEW]

de: Răzvan Băltărețu
30 09. 2014

În urmă cu două luni aveam iPhone 4S cu iOS 7. Recent am trecut la iPhone 6 și m-am simțit ca acasă, doar că într-una mai eficientă, mai curată, mai plăcută. Acesta e iPhone 6: nimic radical (în afară de ecran), doar mai bine, mai eficient.

Cu ecranul de 4,7 inci, iPhone 6 intră în „sectorul“ Android. De cel puțin doi ani producători precum LG, HTC sau Samsung sunt acolo. Apple nu s-a grăbit, înghesuind chiar și un nou sistem de operare (iOS 7) în doar 4 inci. Acum, iPhone a „explodat“ și este mult mai bine. Mai bine pentru mine, obișnuit cu ecranele de peste 4,5 inci de Android, și pentru cei care doreau să migreze spre iOS și Apple.

FOTO Răzvan Băltărețu/Playtech

iPhone 6 – Introducere

În 2014, mai mult ca niciodată, iPhone nu mai poate fi comparat cu marile „vedete“ pe Android. Are ecran cu o densitate a pixelilor mai mică, memoria RAM este de doar 1GB, procesorul este un A8 dual-core, iar camera foto are 8 megapixeli. Carcasa este din aluminiu, iar acesta ar fi plusul semnificativ, cel puțin „pe hârtie“.

În 2007, Apple ieșea în față cu iPhone 2G și îl uimea pe atunci directorul RIM (actuala BlackBerry) Mike Lazaridis cu modul în care a introdus funcționalități de PC într-un telefon. Șapte ani mai târziu, versiune cu versiune, Apple a eficientizat tot ceea ce a prezentat atunci. Touch ID este o noutate, Siri este alta și procesorul pe care acum îl face pe comandă ar putea fi o noutate. În rest, telefonul doar a devenit mai eficient, nu s-a schimbat radical de la an la an.


Funcționalități noi în iPhone 6 sunt camera care dispune de focalizare prin detecție de fază (asta înseamnă că focalizează mai repede), cipul NFC pentru plata prin atingere folosind Apple Pay și HealthKit pentru o gamă întreagă de aplicații de fitness, care vor folosi coprocesorul M8. Suntem însă în România, așa că nu îți face speranțe pentru Apple Pay. Poate peste un an să devină ceva concret. Camera însă este foarte bună, poate cea mai bună de pe toate telefoanele (Nokia este un adversar puternic), iar aplicațiile Health vor fi tentante doar pentru cei interesați, neinteresând majoritatea.

iOS 8 mai aduce câteva noutăți, dar acestea sunt independente de iPhone 6. Cele mai utile pe care le-am găsit eu sunt lista de persoane contactate recent din meniul multitasking, widget-urile din meniul de notificări, modul în care poți interacționa cu notificările atunci când vin și meniul de sharing. Mereu am apreciat la Android ușurința cu care distribui foarte ușor o poză, un document sau un link printr-un meniu contextual de sharing în care ai toate aplicațiile din telefon care pot gestiona elementul în cauză. Târziu vine opțiunea și pe iOS, cam târziu și incompletă, dar mă aștept să fie uniformizat procesul prin actualizarea aplicațiilor compatibile.

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/iPhone 6/”/]

Telefonul ne-a fost oferit pentru review de către magazinul QuickMobile.

iPhone 6 și camera sa „revoluționară“

Nu, camera de pe iPhone 6 nu este revoluționară, dar este foarte bună. Focalizează repede și precis, spre deosebire de Samsung sau HTC, unde sesizezi când refocalizează. Înregistrează full HD la 60 fps și slow-motion la 240 fps (dar rezoluție HD) și poți realiza timelapse-uri.

Dincolo de hardware, aplicația de administrare a pozelor a fost îmbunătățită, având acum dotări mai complexe pentru ca tu să îți procesezi pozele mult mai bine înainte să le publici. Eu folosesc VSCOCam, dar Photos se apropie mult de ceea ce are această aplicație terță.

Camera a rămas la 8 megapixeli, deoarece nu ai nevoie de mai mulți. Acești 8MP se traduc într-o rezoluție de 3.264×2.448 pixeli, adică aproape de UltraHD. Oricât de bună ar fi camera de pe iPhone 6 și oricâte încercări „artistice“ și îndrăznețe ar fi de a arăta că poate face aproape tot ceea ce face un aparat foto, este, totuși, un telefon cu un senzor mic.

Mostre foto din iPhone 6 (doar îndreptate, tăiate în format 3:2 și redimensionate)

Noaptea pozele vor arăta prost (dar mai bine decât la modele concurente), iar detaliile produse de un mirrorless sau DSLR nu vor fi niciodată produse de un telefon (cel puțin în următorii doi-trei ani). Panasonic CM1 este o excepție.

Dacă vrei un telefon pentru camera foto, atunci iPhone 6 este cea mai bună alegere (ținând cont și de aplicațiile terțe disponibile).

iPhone 6 – Puncte pro

Ecranul mai mare cu o reproducere foarte bună a culorii și cu o luminozitate bună. Da, telefonul este mai mare și mai incomod de purtat prin buzunarele obișnuite cu iPhone 5s, dar plusul de 0,7 inci este binevenit pentru orice ai face cu telefonul, de la scris mesaje la uitat la poze, vizionat videoclipuri și navigat pe Internet.

Camera foto de pe iPhone 6 este excelentă, pornind de la modul de focalizare până la capacitățile de filmare și opțiunile pentru procesare. Are însă o scăpare: balansul de alb. Unele poze ies prea galbene față de situația dată (o mostră foto mai jos)

Construcția telefonului este ultimul mare plus, de la cum „curge“ ecranul puțin pe margini (am apreciat asta și la Nexus 4) până la cursa butoanelor, integrarea microfonului și difuzorului (este puțin mai puternic acum) și acel buton de Silent prezent pe toate telefoanele iPhone. Nu-mi place însă că nu mai e baza dreaptă, eu găseam utilă forma telefonului iPhone 5s.

iPhone 6 – Puncte contra

Aplicațiile sunt, în mare parte, un dezastru. Nu a trecut o lună de la lansarea iPhone 6, și mai puțin timp de când e la vânzare, așa că dezvoltatorii n-au actualizat aplicațiile. Rezoluția e mai mare, sunt scalate, dar se văd prost. Mai prost se văd pe iPhone 6 Plus, dar review-ul acestuia apare mai târziu. În cam două-trei luni problema ar trebui să fie rezolvată.

Telefonul e mai subțire decât iPhone 5s, dar asta duce la ieșirea în exteriorul carcasei a camerei foto. Fără o husă de protecție, acel inel de metal și poate chiar sticla se vor zgâria și deteriora destul de repede.

iPhone 6 e mai mare, bateria e mai mare, dar autonomia este relativ la fel cu cea a iPhone 5s. Acesta e unul dintre prețurile plătite pentru un telefon mai subțire. O baterie de peste 2.000 mAh ar fi făcut o treabă mult mai bună.

Concluzie pentru iPhone 6

Bun sau rău, perfect sau imperfect, iPhone devine ceea ce Adidas sau Xerox au devenit: substantiv comun. În redacție am avut în acest an, fie eu, fie colegii mei, Samsung Galaxy S5 cu Gear Fit, LG G3, HTC One (M8) sau Lumia 930. Niciun alt telefon nu a stârnit atât interes din partea celorlalți colegi precum iPhone 6. Pur și simplu este „acel telefon“.

Plângeri am auzit multe: e prea curbat pe margine, e prea de femeie, e prea subțire, e prea mare, are camera prea mică, dotările tehnice sunt slabe și multe altele. Și, totuși, mulți îl vor, întrebând de valabilitate la operator sau la magazine online. Este urât, este scump, este ușor, este greu, este mare sau prea mic, dar este, în final, mereu dezirabil. iPhone 6 e cel mai bun până la iPhone 6s și tot așa în fiecare an într-un ciclu tipic consumismului. iPhone 6 nu este un gadget revoluționar, nu are nimic măreț în el, este însă acel telefon care își face treaba și cu care te obișnuiești repede imediat ce l-ai scos din cutie.

În lumea Android piața e canibalizată de companiile din China cu prețuri mici, în timp ce Apple a reușit să împachete un dispozitiv la fel de scump (sau de ieftin) sub forma unui bun cu o valoare percepută de utilizator mai mare. Și nu cumperi marca în acest caz, ci cumperi un telefon care sporește comoditatea vieții tale.

iPhone 6 și iPhone 6 Plus pot fi cumpărate și din acest magazin online. De asemenea, ai la dispoziție și aceste oferte.